Milyen növényeket ajánlanak a hálószobába?

Milyen növényeket ajánlanak a hálószobába?

A lakások hálóiban egyedi viszonyok és elvárások vannak, így egyedi módon kell a növényeket is összeválogatnunk.

Korunk embere igyekszik minél több időt tölteni a szabadban, a tiszta és zajtalan környezetben és élvezni a simogató szellőt, a barnító napsütést, a növények kedves látványát és illatát. De mihelyt lehullottak a fák és a bokrok lombjai, erre az életmódra kevesebb lehetőség adódik. A téli hónapokban a szabad természet szépségét az ember ősi idők óta törekszik megteremteni azzal, hogy a környezetében növényeket ápolgat: fagyöngy, vagy magyal ágakat illeszt az ajtóra, karácsonyfát állít, szalmavirág csokrot tesz az asztalára, vagyis igyekszik élővé varázsolni a téli napokat. Ebben a törekvésében sok segítséget nyújtanak a cserepes szobanövények: ezek közül néhány olyan is akad, amely 2-3 generációt is kiszolgál, mint például a fikusz, a filodendron, a különböző pálmák stb., de vannak olyanok is, amelyek csupán néhány napig vidámítják az ember lelkét, mint például a vágott virágcsokrok.

haloszobaba novenyek 11

Mit szeretünk a lakásunkban?

Bizonyára sokakat érdekel, hogy vajon milyen hatást gyakorolnak a fűtött szobában tartózkodó emberre a szobanövények. Nos, a hatások igen sokfélék lehetnek! A fotelben ülő és olvasó, vagy tévét néző ember a meleget kívánja, a takarítást végző háziasszony inkább hűvöset óhajt, főzés közben pedig a friss, hűvös levegő hiányában még az ablakot is kinyitja! A padlón játszó gyerekek és az éppen tusoló, szépítkező lányok éles fényeket és meleg levegőt kívánnak.

haloszobaba novenyek 09

És mit szeretnek a növényeink?

A szobanövények többsége a téli hónapokban 21-23 C-fokos helyiségben érzi magát a legjobban. Nappal asszimilálnak, vagyis vízben oldott tápanyagokat vesznek fel a földjükből és oxigént adnak át a környezetüknek. Az éjjel sötétjében ez a folyamat ellenkező irányú: a növények pihennek és eközben széndioxidot bocsátanak ki. Ez a hálószobában kifejezetten hátrányos és rontja a nyugodt, pihentető alvás lehetőségét.

haloszobaba novenyek 05

Minden növény máshogy viselkedik

A növények életritmusa azonban nagyon különböző. Ezt elsősorban a növény faja és fajtája határozza meg, de befolyásolja a növények kora és kondíciója is. A fiatal, egészséges növények élettevékenysége gyorsabb, az idős, beteges, alultáplált növényeké pedig jóval lassúbb.

Milyen növény való a hálószobába?

A hálószobákba leginkább a lassúbb életfolyamatú, kis virágokat fejlesztő, vagy nem virágos, leveles dísznövények alkalmasak. Friss virágokból kötött csokrokat ne állítsunk be, különösen ne a kisgyermekek ágya mellé. És nagy számban vannak olyan virágok, amelyek kifejezetten sok virágport és illatanyagot juttatnak éjjel a levegőbe és ezzel megnehezítik az elalvást és a nyugodt pihentető alvást is. Ilyenek például a liliomok, a hortenziák, a jácintok, az orchideák, a broméliák és más, nagy virágokat fejlesztő cserepes és vágott virágok, amelyek különösen az allergiára és asztmára hajlamos embertársaink éjszakáit keseríthetik meg.

haloszobaba novenyek 07

A nappaliba több növény illik

A hálószobák az éjszakai pihenés, az alvás céljait szolgálják, nappal kevésbé vannak igénybe véve és ezért – értelemszerűen – kevesebb, a lakott, használt nappali szobákban pedig több cserepes szobanövényt szoktak elhelyezni. Az utóbbi évtizedekben a hálószobák jellege is változott. A modern lakásokban a hálóhelyiség többnyire az emeletre, vagy a manzárdra szorult és kisebb lett, mint a hagyományos lakásokban volt. Ezeknek a hálófülkéknek az az előnye, hogy több is elfér belőlük kis helyen, az erre igényt tartóknak biztosítják az egyedüllét nyugalmát, kevés bútorzatot kívánnak (egy vagy két ágy, kis méretű szekrény, két-három szék, kis asztal). A hálófülkékbe leginkább a helyet nem foglaló, tartós csüngő növények (zöldike, kígyókaktusz, a szarvasagancs páfrány, a szakállvirág, a zebrapletyka és a piros pletyka) valók.

A nagy hálószobák növényei

A hagyományos hálószobákból lassacskán kiszorulnak a valamikor nagyon kedvelt fikuszok, a filodendron, a Sansevieria, a pálmák, pedig ezek hosszú életet élő és nagyon hálás növények. A továbbiakban néhány kifejezetten a hálószobák klímáját javító cserepes dísznövény ajánlok a figyelmükbe.

Kifejezetten hálószobai növények

Araucaria excelsa  (szobafenyő): Télen 8-10 fokos helyen érzi jól magát. Hetenkint kevés vízzel meg kell öntözni: mind a kiszáradás, mind a túlöntözés káros, sőt halálos lehet a számára.

Zamioculcas zamiifolia  (zamiapálma): A legéletrevalóbb dísznövények egyike. A hűvös és a meleg helyet, a tartós szárazságot és a túlöntözést egyaránt elviselő, strapabíró, könnyen szaporítható szobanövény.

haloszobaba novenyek 02

Crassula ovata  (pozsgafa): Mutatós, kerekded levelű növény, amely csinos kis fácskává növekszik. Tavasztól őszig a szabadban tartható, télen a hálószoba klímáját jól elviseli. A hosszabb öntözéshiányt is elviseli.

Oxalis triangularis  (madársóska): Szerény növény, kis helyen is elfér. Világos helyet kíván, de a vízigénye igen mérsékelt; ha a földje kiszáradt és újból öntözni kezdik, akkor a kis gumóiból megújul és évekig vidámítja a hálószobát.

haloszobaba novenyek 04

Chamaedorea elegans  (bambuszpálma): Soha nem növi ki a szobát, de mindig kecses növény marad. Folyamatos meleget kíván.

Cyperus alternifolius  (vízipálma): Folyamatosan meleg helyen gyorsan bokrosodó, tőosztással könnyen szaporítható növény. Sok vizet igényel: kedveli, ha vízzel félig megtöltött edénybe állítják.

Hoya carnosa  (viaszvirág): A hálószoba különlegessége lehet. Bőséges virágzásával is megörvendezteti a gondozóját. Csavarodva koszorúba kúszik, valódi látványosság! Virágzáskor ajánlatos a nappali világos és forgalmasabb helyiségébe vinni.

haloszobaba novenyek 06

Összefoglalva: A hálószobába a lakás többi szobáihoz képest kevesebb és igénytelenebb cserepes dísznövények illenek. Tessék a hálószobát lefekvés előtt feltétlenül, de felkelés után is rövid ideig, de markánsan szellőztetni, ügyelve arra, hogy a növények ne kerüljenek – különösen hideg reggelen – huzatba!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR