Virágos som: történet Venus születéséről

Virágos som: történet Venus születéséről

Olvastam a Kertészet és Szőlészetben, hogy az Esseni IPM kiállításon bemutatták a Cornus ’Venus’ virágos somot. Az Egberts faiskola ismertetőjében az alábbiakat lehet megtudni róla.

Prológus

A somfélék családjába 45 faj tartozik. Nagyobb részüknek nem feltűnő a virága, de van néhány nagyon látványos is. Ilyen a szép fehérvirágú Cornus kousa chinensis, melynek szülei a Cornus florida ’Rubra’ az USA keleti partvidékéről és a Cornus nuttallii a nyugati partról.

Virágos som
Forrás: www.cornus-venus.de

A nagyvirágú somokat mintegy tíz éve az antraknózis nevezetű betegség pusztítja, mely ellen nem tudunk hatásosan védekezni. Hibridjük, a Cornus kousa ’Venus’ azonban ellenálló, nem tudja megtámadni ez a betegség.

Mese a Venus születéséről

A hatvanas években Elwin Orton professzor híres lett az új Ilex hibrid-fajták előállításával. Egyik fajtája a Portia, a professzor olasz felesége után kapta a nevét. Egyszer az egyetem dékánjával beszélt a munkájáról és azt mondta: Uram, befejeztük a munkánkat az Ilexekkel, mit csináljunk ezután? A dékán azt ajánlotta, hogy dolgozzanak a Pyracanthákkal. Hozzá is fogtak a szaporításhoz. Azonban az egyik diákot úgy megszúrta egy tövis, hogy majdnem megvakult. Ekkor a professzor a pokolba kívánva a Pyracanthát, és új növény keresett, így talált rá a somokra.

Fő célja az antraknózis elleni védekezés lett. Keresztezte a földrajzilag nagyon messze élő két fajt. Kilencévi türelmes munka után virágzott az első hibrid.

Ez a som teljesen egészséges, krémfehér virágai óriásiak. Pontosabban a murvalevelek látszanak sziromleveleknek, melyek ámulatba ejtik a szemlélőt.

A tűzijáték

A Venus minden jó tulajdonságot megörökölt a szüleitől. Ellenálló az antraknózissal és a lisztharmattal szemben, -25 °C-fokig fagytűrő. Virágai 15 cm átmérőjűek, beborítják az egész bokrot. Május 20 után kezd nyílni, és május végéig bemutatja a tavasz tűzijátékát.

Virágos som

Október - novemberben láthatók piros gyümölcsei, melyek a szamócára emlékeztetnek, és sokszínű lombozata, mely a sárgától a bíborig színesedik.

Helye a kertben

Különállóan, egyesével ültetve érvényesül legjobban a szépsége. Árnyékos hely nem megfelelő. Talaja ne legyen magas mésztartalmú, de jó vízáteresztő.

Ültetési tanácsok

Az ültetési gödör háromszor akkora legyen, mint a földlabda. Hogy ne lehessen pangó víz a gyökereknél, az agyagos talajba durva szemcséjű homokot, vagy égetett agyaggolyócskákat kell keverni. Ha meszes a talaj, akkor tőzeggel, amely csökkenti a pH-t.

Metszése

Megnő 4 méter magasra, és 2 méter széles lesz a bokor. A metszést a virágzás után kell elvégezni júniusban, hogy az új hajtások és virágrügyek kifejlődhessenek őszig. A korai metszéssel a virágzást gyérítenénk. Nagyon jól viseli a metszést.

Védettsége

Márkavédettsége van az USA-ban és Európában. A Rutgers Egyetem partnere Európában az Egberts GbR faiskola Baden-Baden-ben.

Egy másik új fajtájuk a Cornus kousa ’Starlight’ 10 nappal a Venus előtt virágzik, de kisebbek a virágai, és kevébé fagyálló. A Déli Alpok vidékéra ajánlják.

Megjegyzés

A német faiskola árajánlatai: 80/100-as 5 literes 39,5 Euro, 100/125-ös 5 literes 44 Euro, 100/125-ös 10 literes 55 Euro.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR